Tips voor een goede bloeddruk

Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op een hartinfarct of beroerte. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter. Door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen.

Tips voor een goede bloeddruk

Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op een hartinfarct of beroerte. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter. Door gezond te leven kun je je bloeddruk verlagen.

Gezond eten

Gezond eten verlaagt je bloeddruk en helpt mee een gezond gewicht te houden. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Eet volkoren producten en elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit.

Minder zout

Zout eten kan de bloeddruk verhogen. In kant- en klare producten zit vaak veel zout. Kook daarom zelf, en gebruik veel verse groenten. Voeg weinig zout toe en breng je maaltijd op smaak met verse kruiden. Geen inspiratie? Probeer eens de recepten in dit magazine. Die bevatten weinig zout.

Afvallen

Als je te zwaar bent heb je meer kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dit geldt vooral als het vet zich rond je buik ophoopt. Ben je te zwaar? Probeer dan wat kilo's af te vallen. Volg geen crashdieet, maar maak een goed eet- en beweegplan voor jezelf.

Bewegen

Beweeg elke dag een half uurtje in een stevig tempo. Dat is goed voor je bloeddruk én werkt ontspannend. Minder stress is ook weer gunstig voor je bloeddruk. Je kunt gaan sporten of vaker de fiets pakken naar je werk of voor boodschappen. Trek er in je vrije tijd lekker op uit en kies 1 van de 36 mooie wandelroutes in dit magazine.

Niet roken

Roken is schadelijk voor je hart en je bloedvaten. Nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk. Stoppen met roken is het beste dat je kunt doen voor je hart en de bloedvaten. Maak een plan en beloon jezelf als het gelukt is.

Ontspanning

Stress kan van invloed zijn op je bloeddruk. Door langdurige stress te voorkomen, kun je je risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Maak dus ook tijd om regelmatig te ontspannen.

Meer bewegen: hoe houd je het vol?

Wil je meer bewegen? De app van SamenGezond helpt je om dit vol te houden. Je krijgt een persoonlijk weekdoel. Elke week verdien jij een beloning wanneer je jouw weekdoel hebt gehaald!

Wist je dat...

van het zout in bewerkte producten zit zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks?

van het zout zelf toegevoegd wordt bij het koken en aan tafel?

Hoeveel gaat je bloeddruk omlaag?

Je bloeddruk daalt door gezond te leven. Bekijk hier hoeveel je bloeddruk gemiddeld daalt. Het effect verschilt per persoon en is groter bij mensen met hoge bloeddruk.

Gezond eten

8 tot 14 punten omlaag

Minder zout

2 tot 8 punten omlaag

Afvallen

5 tot 20 punten omlaag

Bewegen

4 tot 9 punten omlaag

Deel dit artikel: