Bewegen voor een gezond hart

Bewegen geeft een fit en energiek gevoel en is goed voor je hart en de bloedvaten. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Waarom bewegen goed is

  • Bewegen helpt om stress te verminderen. Door lekker bezig te zijn, maak je je hoofd leeg.
  • Na het bewegen voel je je fitter en energieker.
  • Je slaapt beter.
  • Bij regelmatig bewegen blijft je gewicht op peil.
  • Je bloeddruk gaat omlaag en de verhouding tussen het goede en slechte cholesterol verbetert. Vooral het goede cholesterol (HDL) gaat omhoog, waardoor je lichaam meer cholesterol kan afvoeren. Wil je meer weten over cholesterol, ga dan naar onze website.

Maar waarom is zitten – of niet bewegen - dan zo slecht? In het kort: zitten verandert de stofwisseling in het lichaam waardoor vetten en suikers minder goed worden verwerkt.

In een notendop – wat gebeurt er als ik beweeg – of juist niet…

Voldoende bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, psychische klachten en botbreuken. Als je beweegt, moeten de spieren aan het werk. Daarvoor hebben ze brandstof en zuurstof nodig. De longen halen zuurstof uit de lucht die je inademt. Via het bloed gaat zuurstof naar het hart en dat pompt het zuurstofrijke bloed naar de spieren. De brandstof komt voornamelijk uit voeding en gaat ook via het bloed naar de spieren. Hoe meer je beweegt, hoe beter het lichaam brandstof en zuurstof op kan nemen. Bewegen gaat je steeds makkelijker af, je raakt getraind.

Beweeg meer – ga wandelen

Een hele goede manier om meer te bewegen is wandelen. Wandelen is een vorm van matig intensief bewegen. Wat is matig intensief bewegen? Per persoon kan dat verschillend zijn. Het gaat erom dat je voelt dat je hart sneller gaat kloppen en dat je het warm krijgt. Het moet dus wel wat moeite kosten. Behalve (stevig) wandelen, kun je ook denken aan fietsen of zwemmen. Het voordeel van wandelen is dat je er eigenlijk niets voor nodig hebt, behalve een paar goede schoenen. Je kunt vanuit je voordeur direct van start. Wil je eens wat meer afwisseling, kies dan voor een leuke route in jouw buurt uit dit boekje.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Beweegnormen

Hoeveel moet je bewegen om je hart sterk te houden? Dat is voor iedereen anders. Om een beetje een houvast te hebben, kun je de beweegnormen van de Gezondheidsraad aanhouden.

  • volwassenen: beweeg minimaal 2,5 uur per week matig intensief
  • kinderen: beweeg elke dag minstens 1 uur

Het advies voor volwassenen is: Doe – verspreid over meerdere dagen – minstens 150 minuten (2,5 uur) per week aan matig intensieve beweging. Dit is beweging die de hartslag en ademhaling verhoogt maar waarbij je nog wel kunt praten. Voorbeelden hiervan zijn wandelen en fietsen. En doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balans oefeningen. Voorkom ook dat je veel stilzit, want veel stilzitten is niet goed voor je gezondheid.

Deze beweegrichtlijnen geven een minimum aan. Wil je meer gezondheidsvoordelen? Beweeg dan langer, vaker of intensiever. Bij overgewicht is het advies om minstens een uur per dag te bewegen.

Stappen naar een gezond hart

Hoeveel stappen moet ik per dag zetten? Is een vraag die we hebben gesteld aan bewegingswetenschapper Thea Kooiman.

“Je hoort vaak dat je 10.000 stappen per dag moet zetten. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Vooral als je een zittend beroep hebt, kan het demotiverend werken. 8.000 stappen per dag is een goede richtlijn. Wat telt mee om aan die 8.000 stappen te komen?

Alle stappen tellen mee. Een goede verdeling is bijvoorbeeld om gedurende de dag 5.000 stappen te zetten tijdens je normale activiteiten. Als je daarnaast 30 minuten matig intensief beweegt, mag je er 3.000 stappen bij optellen. Dit kan een half uurtje stevig wandelen zijn.”

Deel dit artikel: