Goed dat je meer wilt weten over je bloeddruk, want een goede bloeddruk is belangrijk voor een gezond hart.

De Hartstichting helpt je graag met tips en adviezen om jouw bloeddruk gezond te houden. Het is belangrijk om vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten. Want een hoge bloeddruk voel je niet, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. Dus ook al voel je je fit, check hoe het met je bloeddruk zit. Ben je er op tijd bij, dan kun er vaak zelf nog wat aan doen.

Lees snel verder hoe je jouw bloeddruk meet en welke tips we voor jou hebben.

Waarom een goede bloeddruk belangrijk is

Bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Die ontstaat doordat het hart met flinke kracht bloed rondpompt. Hierdoor krijgen je organen en spieren genoeg zuurstof. Het is ideaal als de bloeddruk precies hoog genoeg is om dit goed te laten verlopen.

Maar je bloeddruk kan ook hoger worden dan nodig is. Door die hogere druk kunnen je vaten sneller beschadigen. Als je jaren met een hoge bloeddruk rondloopt, heb je meer kans op een hartinfarct of beroerte. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Het is alleen zo dat je zelf meestal niks merkt van een hoge bloeddruk. We raden je daarom aan om vanaf je 40ste jaarlijks je bloeddruk te meten. Lees verder hoe je dit eenvoudig thuis kunt doen.

Wist je dat?

Je bloeddruk niet op elk moment van de dag hetzelfde is?

Je bloeddruk stijgt tijdens het sporten?

Je bloeddruk bij de arts vaak hoger is dan thuis?

“Loes: Een hoge bloeddruk voel je niet, daarom meet ik elk jaar mijn bloeddruk.”

Actrice Loes Haverkort is ambassadeur van de Hartstichting. Zelf is ze heel bewust bezig met een gezonde leefstijl en meet ze elk jaar haar bloeddruk. Ze doet dit vanuit een heel persoonlijke ervaring. Haar vader overleed al op 49-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Bekijk de video waarin ze vertelt over haar vader en het belang van goed voor je hart zorgen.

Loes over bloeddruk meten

“Eigenlijk wist ik helemaal niet dat je een hoge bloeddruk vaak niet voelt. Je komt er alleen achter door te meten. Vooral vanaf je 40e loop je een hoger risico op een hoge bloeddruk. Nu ben ik nog net geen 40, maar door de hartproblemen in mijn familie meet ik nu al elk jaar mijn bloeddruk. Ik roep iedereen op dit ook te doen!"

Zelf je bloeddruk meten?

Bloeddruk meten kan eenvoudig thuis. Koop nu een bloeddrukmeter, zodat je dit makkelijk zelf kan doen en je bloeddruk jaarlijks in de gaten kan houden.

Wil je bloeddrukmeters vergelijken? Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt om te meten of weten.

Veel bloeddrukmeters hebben extra functies:

  • automatisch herhalen van de meting
  • opslaan van de gemeten waarden (geheugen)
  • meten van je hartslag of het ontdekken van een onregelmatige hartslag
  • koppeling met je smartphone of tablet

Maak een lijstje van wat je handig vindt en ga dan op zoek naar een bloeddrukmeter die hierbij past. Bij onder andere bol.com kun je terecht voor bloeddrukmeters die de Hartstichting adviseert.

Deel dit artikel: