Ken je getallen

Weet jij hoe je je hart sterk houdt? Belangrijke waarden om in de gaten te houden zijn je bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en je BMI. Door deze goed te houden, heb je minder kans op hart- en vaatziekten.

Bloeddruk

Een goede bloeddruk is belangrijk om je hart- en vaten gezond te houden. Een hoge bloeddruk kan op elke leeftijd voorkomen. Het kan schade veroorzaken aan de binnenkant van de slagaders en hierdoor versnelt het proces van slagaderverkalking. Door je voeding aan te passen, voldoende te bewegen en een gezond gewicht te houden of bereiken, kun je jouw bloeddruk verlagen. Begin met minder zout te eten door vaker verse, niet bewerkte producten te eten. Kijk en vergelijk het zoutgehalte vermeld  op verpakkingen van voedingsmiddelen.


Gemiddeld eten we per dag 8,5 gram zout. Streven is om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Door 3 gram minder zout te eten daalt de bloeddruk met 2 tot 3 mmHg bij mensen met een normale bloeddruk en ca. 5 mmHg bij mensen met een hoge bloeddruk. Streven is een bovendruk onder de 140 mmHg en onderdruk onder de 90 mmHg.

“Je hebt een hoge bloeddruk als de bovendruk hoger is dan 140 mmHg en/of de onderdruk hoger is dan 90 mmHg”

Cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte in het bloed is een risicofactor voor coronaire hartziekten. Heb je daarnaast bijvoorbeeld ook overgewicht, een hoge bloeddruk of rook je? Dan is de kans op een hart- en vaatziekte groter. Gezond leven is de eerste stap naar het verlagen hiervan. Kies vaker voor plantaardige producten zoals groenten en fruit en kies vooral volkoren soorten van brood, rijst en pasta’s. Vervang producten met verzadigd vet door producten met onverzadigde vetten (kies bijvoorbeeld voor olie, vette vis of een handje noten). Daardoor verlaagt het cholesterolgehalte in ons bloed met zo’n 10%, waardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt. Jouw arts zal naast het totaal cholesterol ook de hoeveelheid LDL- en HDL cholesterol laten bepalen. Streef naar een LDL- cholesterol waarde onder de 3,0 mmol/l.


Wat kun je zelf doen om je cholesterol laag te houden?

  • gezond eten: variëren, meer plantaardig en volkoren, vlees afwisselen met peulvruchten, noten, vis, ei en vegetarische producten, magere soorten van vlees en zuivel, en vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten
  • afvallen bij overgewicht
  • voldoende bewegen: het liefst een half uur per dag
  • niet roken

BMI - Wat is een gezond gewicht?

Wil je weten of je een gezond gewicht hebt? Je BMI kun je gemakkelijk berekenen door je gewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van je lengte (in meter). Bereken op een makkelijker manier je Body Mass Index (BMI) op onze website. Als je je e-mailadres achterlaat sturen we je ook een advies op basis van je BMI.

Deel dit artikel: