Gezonde voeding

Schijf van Vijf

Als je eet volgens de Schijf van Vijf zorg je goed voor je hart en bloedvaten. In de Schijf van Vijf staan namelijk producten die goed zijn voor hart en bloedvaten zoals volkoren producten, groente, fruit, noten en vis. Je krijgt genoeg vezels en kalium binnen en verzadigde vetten vervang je zoveel mogelijk door onverzadigde vetten.

Eten met gezond verstand

Ergens weten we het wel – gezond eten is gevarieerd eten, geïnspireerd door het seizoen, niet teveel zout, niet veel suiker, verantwoorde tussendoortjes, etc. etc.. Maar waar je wellicht hulp bij kunt gebruiken is het lezen van etiketten. Want hoe aantrekkelijk een product er ook uit ziet in de verpakking met mooie afbeeldingen of teksten als ‘vers van het land’ – het etiket op de achterkant van het product liegt nooit. Lees waar je op moet letten en hoe je snel inzicht krijgt in wat er echt in het product zit. Dit helpt bij het maken van een gezonde keuze.

Gezonde tussendoortjes

Veel tussendoortjes die op de verpakking worden aangeprezen als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn vaak helemaal niet zo verantwoord. Ze bevatten namelijk veel calorieën, verzadigde vetten, suiker en zout. Tussendoortjes zijn op zich niet nodig voor het lichaam. Als je tussen de maaltijden door toch zin hebt om wat te eten kun je het beste kiezen voor iets uit de Schijf van Vijf. Zo weet je zeker dat je iets kiest wat ook goed voor je is.

Fruit

Fruit bevat veel vitamines en mineralen en in verhouding weinig calorieën. Lees nog meer interessante weetjes over fruit en enkele tips voor als je rekening wil houden met het milieu.

Noten

Noten zijn een gezond tussendoortje. Ze bevatten vezels, eiwit en ijzer en veel onverzadigde vetten. Het maakt voor de voedingswaarde niet uit of je rauwe, gebrande of geroosterde noten eet. Ze bevatten wel veel calorieën. Eet daarom een handje vol noten per dag (25 gram) en kies voor de ongezouten varianten.

Snackgroente

Neem als tussendoortje eens cherrytomaatjes, plakjes komkommer, worteltjes, radijsjes of snackpaprika's. Je kunt je snackgroente ook dippen in bijvoorbeeld magere kwark, hummus of notenpasta (zonder toegevoegd suiker of zout).

Fruitsuikers

Hou je van fruit maar wil je niet teveel calorieën binnen krijgen?

Check het lijstje om te zien hoeveel calorieën fruit bevat en hoeveel minuten je moet bewegen om dat aantal calorieën te verbranden?


Aardbeien, kiwi en (sinaas)appels zijn vanuit dit lijstje de beste keuze als je op je calorieën wilt letten.

(gebaseerd op een persoon met een lichaamsgewicht van 78 kg)

Feiten en fabels

Wat is waar en wat is onzin?

Moet je elke dag intensief bewegen? Eten we echt te veel zout en suiker? En is sap uit een pak gezond? Check de stellingen op fabel of feit…

Stelling

1

Je moet elke dag een uur

intensief bewegen

Stelling

2

Vrouwen hebben meer stress

dan mannen

Stelling

3

Sap uit een pak is gezond

-

Stelling

4

Kaas bevat veel zout

Stelling

5

Light producten zijn gezonder

Vetten gezond?

Jazeker! Vooral onverzadigd vet past in een gezond eetpatroon. Om je cholesterolgehalte op peil te houden, is het belangrijk dat je de juiste vetten kiest. Er zijn verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Wat is het verschil?

Vette vis

Wij adviseren om 1 x per week vis te eten. En dan vooral vette vis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het eten van een portie vis per week je kans op hart- en vaatziekten verlaagt.

Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld:

Goed om te weten

Bij vette vis gaat het om vis die van nature vet is en niet om vis die vet is na bereiding, zoals lekkerbek en kibbeling.

Hoe zit het precies en welke vissoorten zijn vet?

Haring

Makreel

Paling

Zalm

Deel dit artikel: