Zitten is het nieuwe roken

Het is een oneliner die je de laatste tijd vaak hoort. Feit is dat we soms niet door hebben hoeveel aaneengesloten uren we eigenlijk zitten zonder even te bewegen. Zeker als je een kantoorbaan hebt kan dit soms oplopen tot meer dan 8 uur. Zitten verandert de stofwisseling in het lichaam waardoor vetten en suikers minder goed worden verwerkt.

Bewegen

Een beetje bewegen heeft echter al veel effect. Als je staat of loopt, gaat je hartslag omhoog, je bloed gaat sneller stromen. Dat is gunstig voor hart en bloedvaten. Probeer dus om elk half uur even op te staan, en liever niet langer dan 2 uur achter elkaar te zitten.

Een aantal tips om meer te bewegen:

  • Zoek extra beweegmomenten door de dag heen: Pak vaker de fiets of ga ergens lopend heen. Bijvoorbeeld naar je werk of school of als je boodschappen gaat doen. Of stap 1 of 2 haltes eerder uit de bus of tram en wandel de rest. Loop op je werk naar een collega toe als je een vraag hebt in plaats van een e-mail te sturen. Neem vaker de trap in plaats van de lift.
  • Doe huishoudelijke karweitjes die je helpen om aan extra beweging te komen. Maak het jezelf daarvoor net iets moeilijker. Bijvoorbeeld door gras maaien met de handmaaier of zelf je ramen te wassen in plaats van een ramenwasser in te schakelen.
  • Kijk welke sportieve evenementen de Hartstichting organiseert en fiets, loop of yoga met ons mee! Ga snel naar onze activiteitenwebsite.

Waarom is bewegen goed?

  • Het helpt om stress te verminderen
  • Je voelt je fitter en energieker
  • Je slaapt beter
  • Je verlaagt je bloeddruk, je cholesterol en de kans op diabetes
  • Het helpt bij afvallen
  • Het houdt je botten langer sterk

Beginnen met hardlopen?

Wil je beginnen met hardlopen? Check het hardloopschema van de Hartstichting. In 16 weken werk je ernaar toe om bijna een uur achter elkaar te rennen. Elke week wordt het iets pittiger. In het begin zijn er nog veel wandelpauzes, maar deze pauzes worden steeds korter. Kies vooral je eigen tempo.

Lekker, een frietje!

We willen allemaal natuurlijk wel eens genieten van een lekker frietje. En dat genieten moeten we ons af en toe ook lekker toestaan. Des te makkelijker om een gezonde leefstijl lang vol te houden. Maar geniet met beleid of probeer na deze ‘zondige’ momenten wat meer te bewegen. Want alleen een portie patat (150 gram) zonder mayonaise bevat al snel 400 calorieën. Om die te verbranden moet je flink bewegen. Kijk maar eens:

Deel dit artikel: